Blog

Najpogostejši prevodi so prevodi iz angleščine v slovenščino

Ker je angleščina daleč najbolj uporabljen jezik za medkulturno sporazumevanje, ni čudno, da so prevodi iz angleščine v slovenščino najpogostejši prevodi. Za tiste, ki so se angleščine dolga leta učili v šoli in jo tudi po končanem šolanju niso prenehali uporabljati v vsakdanjem učenju, so prevodi iz angleščine v slovenščino mala malica. Še vedno pa se tudi takšnim, s širokim splošnim znanjem zatakne pri strokovnih besedilih in bi se na sodišču še vedno raje zanesli na sodnega tolmača, kot da bi sami vztrajali, da je njihovo znanje dovolj.

Prevodi iz angleščine v slovenščino naj bodo na nivoju

Je že res, da je angleščina daleč najbolj razumljen jezik na svetu, vendar pa ima tudi svoje posebnosti. Predvsem so problematične več-pomenske besede, ki jih je zlahka moč narobe prevesti, sploh če se kaj vzame iz konteksta. Prevodi iz angleščine v slovenščino morajo biti dosledni in če sami niste kos besedoslovju izvirnega besedila, se raje obrnite na pomoč k poklicnemu prevajalcu. Ti so ustrezno izobraženi in imajo za sabo veliko izkušenj, ter široko poznavanje angleškega besedišča, zato bodo zagotovo našli pravo rešitev. Včasih je težko za nekaj, kar znate, najeti nekoga, a je dejstvo, da bo usposobljen prevajalec določeno besedilo hitreje in bolje prevedel od vas samih.

Tudi najpogostejši prevodi iz angleščine v slovenščino kdaj zatajijo

Zelo zgovoren film Izgubljeno s prevodom je krasen primer, kako se pomeni lahko hitro izgubijo s prevodom. Zato se tudi najpogostejši prevodi iz angleščine v slovenščino lahko zalomijo in se s prevajanjem izgubi del pomena. Problem  nastane, ko v določenem jeziku nimamo točne besede za prevod in zgolj opisno prevedemo za kaj se gre. Tukaj se že zgubi del pomena, če pa je takšnih primerov več, pa je izguba še toliko večja. Prevodi iz angleščine v slovenščino so pogostejši kot iz katerega koli drugega jezika, saj je tudi izvirnih besedil največ v angleškem jeziku.

Posted in: Prevajanje, Prevod iz angleščine v slovenščino

Leave a Comment (0) ↓
POVPRAŠEVANJE